تقطير يك فرآيند جداسازي است ، اجزاي موجود در مخلوط را با استفاده از اين واقعيت كه برخي از اجزا به راحتي بخارتر از بقيه بخار مي شوند ، جدا مي كند. هنگامي كه بخارها از مخلوطي توليد مي شوند ، حاوي اجزاي مخلوط اصلي هستند ، اما به نسبت هايي كه توسط نوسانات نسبي اين اجزا تعيين مي شود. بخار در برخي از اجزا غني تر است ، اجزايي كه فرارتر هستند و بنابراين جدايي رخ مي دهد.
در تقطير جزئي ، بخار متراكم مي شود و در صورت جدايي بيشتر مجدداً تبخير مي شود. تهيه اجزاي خالص از اين طريق دشوار و گاهي غيرممكن است ، اما اگر نوسانات به طور معقول متفاوت باشند ، به راحتي مي توان به درجه اي از جدايي رسيد. در جاهايي كه نياز به خلوص زياد است ، ممكن است از تقطيرهاي پي در پي استفاده شود.
كاربردهاي عمده تقطير در صنايع غذايي براي غليظ كردن اسانس ها ، طعم دهنده ها و نوشيدني هاي الكلي و خوشبو كننده چربي ها و روغن ها است.
روابط تعادلي در تقطير با فشارهاي بخار نسبي اجزاي مخلوط ، يعني با نوسانات آنها نسبت به يكديگر تنظيم مي شود. منحني هاي تعادلي براي مخلوط هاي دو جزء مايع بخار و مايع به راحتي مي تواند به دو شكل ، به عنوان منحني هاي دما/غلظت جوش يا منحني هاي توزيع غلظت بخار/مايع ارائه شود. هر دو شكل با هم مرتبط هستند زيرا حاوي داده هاي يكساني هستند و منحني هاي توزيع غلظت ، كه تقريباً مشابه منحني هاي تعادلي است كه در استخراج استفاده مي شود ، به راحتي از منحني هاي دما/غلظت جوش به دست مي آيد.
--
اگر يك خط افقي (دماي ثابت) در طول نمودار در دماي محدود دو منحني كشيده شود ، هر دو منحني را قطع مي كند. اين خط افقي مربوط به دماي جوش خاص است ، نقطه اي كه خط پايين را قطع مي كند ، غلظت مايع جوش در اين دما را نشان مي دهد ، نقطه اي كه خط فوقاني را قطع مي كند ، غلظت بخار متراكم در همان دما را نشان مي دهد. بنابراين دو نقطه دو غلظت متعادل را نشان مي دهند. آنها در واقع دو مقدار متناظر در منحني هاي توزيع غلظت ارائه مي دهند ، نقطه روي خط مايع مربوط به نقطه x (يعني غلظت در فاز سنگين تر) و نقطه خط بخار تا نقطه ay (غلظت در فندك فاز). نمودار نشان مي دهد كه مقدار y در جزء فرارتر مخلوط از x غني تر است و اين اساس جداسازي با تقطير است.
مشخص شده است كه برخي از مخلوط ها داراي نمودار نقطه جوش هستند كه شكل متفاوتي با آنچه در شكل 9.10 نشان داده شده است ، دارند. براي اين مخلوط ها ، در دماي خاص ديگر و به دور از اجزاي خالص در نهايت تركيب ، خطوط تركيب بخار و مايع با هم تركيب مي شوند. اين بدان معناست كه در اين دما ، مايع به جوش مي آيد و بخار همان تركيب خود را ايجاد مي كند. چنين مخلوط هايي آزئوتروپ ها را تشكيل مي دهند و تشكيل آنها غلظت قابل دستيابي در ستون تقطير را محدود مي كند. مخلوط اتانول-آب ، كه از اهميت بالايي در صنعت نوشيدني هاي الكلي برخوردار است ، داراي حداقل آزئوتروپ نقطه جوش در تركيب 89.5 مول٪ (95.6٪ وزني/وزني) اتانول و 10.5 مول٪ (4.4٪ وزني/وزني) آب است. كه در دماي 78.15 درجه سانتي گراد مي جوشد. در يك ستون تقطير ، كه الكل اتيل رقيق و آب را جدا مي كند ، غلظت هاي محدود جريانها 100٪ آب از يك سو در جريان "مايع" و 95.6٪ الكل اتيل ، 4.4٪ آب وزن در جريان "بخار" است. ، با اين حال بسياري از مراحل تقطير استفاده مي شود.
مشاهده پست مشابه : دانشجویان بسیجی از ظریف برای حضور در دانشگاهها دعوت کردند